Kemény emberek, még keményebb kövek: így termelik ki a márványt az olasz Alpokban

Kemény emberek, még keményebb kövek: így termelik ki a márványt az olasz Alpokban

Csak a „kőfaragók” képesek mesteri szinten kidvájni a hegyekből a világ legfényűzőbb kövének tartott márványt, és ezt a mesterséget a világ legnagyobb márványmedencéjében, az olaszországi Apunai-Alpokban már több mint 2000 éve űzik. A márványnak azonban minden centiméteréért meg kell küzdeni a természettel és az elemekkel: erre a kihívásokkal teli munkára és annak mestereire összpontosít a Kemény, mint a kő című sorozat, amely január 3-án este 20:00-kor startol el a Viasat Explore csatornán. Cikkünkben is arról mesélünk, milyen feladatokkal szembesülnek a „kőemberek”, akik a márványlelőhelyek kiaknázását választották hivatásuknak.

A régió egyik legfontosabb bevételi forrása, mely néhány mesteremberen múlik

Az Apunai-Alpokban évente másfél millió köbméternyi márványt termelnek ki 150 különböző bányából. Több száz kőfejtő dolgozik ezekben a külszíni bányákban a legmodernebb gépekkel felszerelkezve. Egy több millió eurós üzletágról van szó, amely fontos szerepet tölt be a régió gazdaságában, és melynek titkai évszázadok óta apáról fiára szálltak. Az üzletág egyik legfontosabb szereplője, Paolo Carli is egy márványkitermelő családból jött, melynek felmenői mind márványkitermelésre szakosodott kőfejtők voltak. „Tőlük tanultam el a vállalkozói szellemet” – mondja Carli, majd gyorsan hozzáteszi: „Ez egy olyan szenvedély, aminek benned kell megszületnie.”

Öröklött tudás és született eltökéltség kettőse kell tehát a szakmához. Carli jelenleg három kőfejtőt üzemeltet, melyek közül a legfontosabb egy olajtársaság Katarban épülő felhőkarcolójához termeli ki a márványt, egy másik pedig Hong Kong leggazdagabb negyedébe szállítja az értékes követ, a harmadik pedig London szívében található luxusapartmanokat lát el márvánnyal.

A kőfejtés művészete

A márványkitermelés első lépése – a lelőhely megtalálása és a fejtés infrastruktúrájának megteremtését követően – az, hogy a kőfejtők nagy méretű darabokat, úgynevezett blokkokat tárnak fel és vájnak ki a hegyből. Ezt követően ezeket a blokkokat kisebb, téglatestszerű darabokra kell vágni, hogy a méretük és súlyuk csökkentésével szállítható formába redukálják őket. A vágáshoz gyémántból készült drótfűrészt használnak, amely egy speciális géphez rögzítve másodpercenként 40 métert rotál.

Carli egyik kőfejtőjében úgy kell kitermelni egy 9 méter hosszú blokkot, hogy az ne törjön el. A blokkok súlya 2 tonnától akár 30 tonnáig terjedhet – minden attól függ, hogy a hegy mit kínál. A kőfaragók vezetői mindig olyan pontokat keresnek a fejtőben, melyek a morfológiai karakterisztikájának köszönhetően „egészségesebbek”, azaz kevesebb rajtuk a defektus, emellett könnyebben feldolgozhatók.

A kitermelés után a szállítás is óriási körültekintést igénylő feladat. Egy 30 tonnás blokkot nem lehet csak úgy feldobni egy kamionra, gondoskodni kell arról, hogy úgy legyen felhelyezve a kocsira, hogy a tömege a lehető leghomogénebb módon oszoljon el. A blokkokat fából készült ékekkel és kötelekkel rögzítik, hogy meggátolják abban, hogy szállítás közben elmozduljon és megsérüljön. A blokk méretéből és súlyából adódóan még a kamionra is veszélyt jelenthet, hisz ha nincs kellőképp rögzítve és a kőfejtőből kivezető köves, kanyargós úton elindul, akkor magával ránthatja a szállítójárművet is…

Az időjárási viszonyok, a feltárás helye, a vásárló igényei, a márvány minősége és a szállítás mikéntje egyaránt megnehezíti Carli és a többi kőfaragó életét, de nem hiába végzik ezt a munkát már generációk óta: a kőfejtésnek erről az eddig talán meg nem énekelt művészetéről mesél a Kemény, mint a kő – kizárólag a Viasat Explore műsorán.