Blog

A jáde átka, avagy így nehezítette meg a COVID a jádebányászok életét

Hetedik, egyben utolsó évadához érkezett a Jádeláz című sorozat, amely szeptember 14-én, este 21:00-kor startol el a Viasat Explore műsorán, hogy aztán minden héten új epizóddal jelentkezzen. A bányászok életét legutóbb a szokatlanul kemény tél nehezítette meg, most viszont új, minden eddiginél könyörtelenebb kihívással szembesültek: egy világjárvánnyal. Lássuk, milyen kihívásokat jelentett ez számukra!

Beüt a COVID

Van úgy, hogy a nagy fogás csak egy karnyújtásnyira van, de mégsem tudod elérni, mert az elemek összeesküdtek ellened. 2020 tavasza más volt, mint többi: a koronavírus járvány miatt gyakorlatilag az egész világ leállt, és ezt Claudia és Robin Bunce is megérezte. A jádeüzletüket bezárták, de a turisták amúgy is eltűntek, szóval most minden szem a bányára irányul.

De nem lesz egyszerű dolguk: mivel új berendezésekre nincs pénz, egy ősrégi teherautóba kell életet lehelni és megtenni vele a hegycsúcson lévő bányához vezető göröngyös utat. Persze, a 80-as évekből itt ragadt roncs minden adandó alkalommal lerobban, és ha ez nem lenne elég, az elmúlt tél még a bányát is elég rendesen kikezdte. A hab a tortán pedig az, hogy a Buncék fia, Josh, aki szintén a bányában segédkezik, mindent mindenkinél jobban tud. Hogy fogják így kitermelni azt a jádetömböt, amire már van is egy vietnámi vevő?

Családban marad?

„Én képtelen lennék minden nap együtt dolgozni a családommal” – kommentálja azt Barry Fontaine, a Jádeláz 7. évadának rendező-operatőre, hogy Buncék szinte éjjel-nappal együtt vannak. A rendező szerint az a jádekő, amiért küzdenek, hűen tükrözi magát a családot: kívülről a jádekő szürke, egyáltalán nem látványos, ám ha a mélyére hatolunk, ami egyáltalán nem könnyű feladat, akkor megmutatja igazi, gyönyörű énjét. Ugyanakkor vigyázni kell a megközelítésével, mert ha repedések jelennek meg rajta, azok tönkreteszik az értékét. Márpedig Josh és Robin konfliktusa és a megváltozott körülmények kihívásai elég könnyen tönkre vághatják azt, amin éveken át dolgoztak.

Az évad felvétele során Fontaine nem egyszer érezte úgy, hogy akár a pálcatörésig fajulhatnak a dolgok, és hiába van ott a zsákmány, mégis kénytelenek bezárni a bányát – ám Claudia képes átlendíteni a többieket a nehézségeken. A fiát és a férjét is képes inspirálni, miközben maga is embertelen kihívásokat küzd le. Robin és Josh pedig talán nem mindenben értenek egyet és a módszereik is mások, de most ők is sejtik, hogy olyan zsákmány elé néznek, amivel talán végre megcsinálhatják a szerencséjüket.

A Jádeláz utolsó évadának tíz epizódja egyszerre nyújt aprólékos és intim betekintést a mindennapok küzdelmébe és egy család fogcsikorgató harcába, hogy elvégezzék a feladatukat és úgy termeljék ki a jádét, hogy ne csak az ne hulljon szét, de ők maguk se.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Jádeláz

Megtalálták a jáde lelőhelyét, néhány nagyobb darabon túl is adtak, de a Two Mile bánya új jáde lelőhelyétől a nyereséges vállalkozásig ebben a szezonban rögös az út; a Covid miatt a jádeüzletet be kellett zárni, a turisták pedig eltűntek. Mivel új berendezésekre nincs pénz, a minden adandó alkalommal lerobbanó régi teherautókba és markolókba kell életet lehelni és üzembe helyezni őket; már a hegyre feljutni velük komoly feladat, hát még mindenki munkáját megfelelőn koordinálni. Josh szembeszáll apja, Robin szinte minden utasításával, így végül Josh teljesen új dologba fog: saját fuvarozó céget indít. A jáde átka terhét azonban ő is cipeli, ami elgáncsolja minden erőfeszítését és veszteséggé teszi minden nyeresége ígéretét. Még jó, hogy az örök optimista Scrappy Larry mindig felvidítja környezetét…

Kapcsolódó műsorok