Blog

Ebben különbözik az ausztrál aranyláz a közép-kelet-európaitól

Augusztus 7-én ismét visszatérnek a tévék képernyőjére az Ausztrál aranyásók (a 20 részes 8. évad este 21:00-kor startol el a Viasat Explore csatornán), hogy az egekbe szökő üzemanyagárak és a még annál is magasabbra törő hőmérséklet mellett próbálják meg bezsákolni a legnagyobb zsákmányt. A sorozat premierje kapcsán összevetjük az ausztrál és a Közép-Kelet-Európa-i aranylázat.

Ausztráliában 1851-ben, az Új-Dél-Wales-i Bathurstben találtak először aranyat, aminek pillanatok alatt híre ment, az államot pedig megrohanták az ausztrál, angol, lengyel és német aranyásók – sőt, néhányan még Amerikából is idemerészkedtek a gazdagság ígérete által vezérelve. Közép- és Kelet-Európában már jóval régebben, az újkőkorszak idején elkezdtek aranyat bányászni. A kitermelés a Római Birodalom korában pörgött fel igazán és a középkorban sem lassított. A legtermékenyebb területeket Romániában és Csehországban tárták fel.

Míg Ausztráliában (azon belül is főleg a kontinens nyugati részén) óriási lelőhelyekre és rekordméretű rögökre bukkantak az elmúlt bő 150 év során, addig Közép- és Kelet-Európa jóval szerényebb kincsekkel rendelkezik: a története ugyan sokkal régebbre nyúlik vissza, inkább kisebb, de jó minőségű lelőhelyeket lehet errefelé találni – hozzánk legközelebb a Bánságban.

Az első aranyláz idején Ausztráliában főleg aranymosásos technológiák terjedtek el, azaz folyókból és forrásokból próbálták kiszűrni az aranyat. Később elkezdtek bevetni jóval fejlettebb technológiákat: a föld mélyét is feltárták, ehhez pedig hidraulikus eszközöket vetettek be. Közép- és Kelet-Európában a geológiai viszonyok határozták meg az alkalmazott technológiákat, ennek megfelelően tárnákat nyitottak, forrásokat tárak fel, de az aranymosással is megpróbálkoztak.

Míg Ausztráliában telepesek ezrei érkeztek a világ minden tájáról, hogy óriási hatással legyenek az ország fejlődésére és előbb vagy utóbbi kisebb-nagyobb városokba tömörüljenek, addig az európai kitermelés leginkább a lelőhelyek környékét virágoztatta fel. És míg Ausztráliában a mai napig folytatódik a kitermelés, hogy az Ausztrál aranyásók hőseihez hasonló vállalkozókat vonzzon az országba – főleg Nyugat-Ausztráliába, addig Közép-Kelet-Európában már elcsendesült az aranyláz, és leginkább olyan országokban folytatódik a réginél jóval szerényebb kitermelés, mint Szerbia, Macedónia vagy Bulgária.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Ausztrál aranyásók

A dokumentumreality friss évadában minden az egekbe szökött: az üzemanyagárak, a hőmérséklet, na és az arany ára is! Ennek dacára új mércét állítanak fel az Aranyördögök: az őket magabiztosan képviselő dögös aranyásó, Melanie Wood és Paul Mackie lenyűgöző, 2,6 millió dolláros célt tűztek ki maguk elé… Igen, a legendás aranyásók 1000 unciáig meg sem akarnak állni! Mellettük láthathatjuk az Outback szívós, kitartó csapatát is, ami csak tovább emeli a tétet, és új elemeket hoz a versenybe.  Akár megduplázzák az eddig elért arany mennyiségét, mint Jacqui és Andrew, akár millió dolláros üzletet kötnek, mint Shane Caligari, vagy olyan teljesen új csapatot építenek, mint a Ferals 2.0, az Ausztrál aranyásók új évada vakmerőbb lesz, mint valaha, és minden korábbinál több arany kerül a felszínre!

Kapcsolódó műsorok