Blog

Szívrohamtól a legveszélyesebb melóig: nyilatkoznak az ausztrál hajómentők

November 23-án, este 21:00-kor indul el az Ausztrál hajómentők 3. évada a Viasat Explore műsorán, hogy aztán tíz héten keresztül minden csütörtök este új epizóddal jelentkezzen. Luke és a többiek ezúttal is extrém időjárási körülmények és nehéz domborzati viszonyok közepette vetik rá magukat a nagyobbnál nagyobb kihívásokra, hogy egy-egy hajó kimentésével nem ritkán valóságos természeti katasztrófákat előzzenek meg. Ez egy veszélyes meló, de valakinek el kell végeznie! Cikkünkben utánajártunk annak, hogy mi késztette őket arra, hogy ezt a hivatást válasszák, és mi volt az eddigi legveszélyesebb feladat, amivel megbirkóztak.

Egy szívrohamnak köszönhető, hogy a hajómentők összeálltak

Luke Purdy egy balesetnek köszönheti, hogy megszületett benne a hajómentés ötlete. Sokáig hajójszerelőként dolgozott, és az egyik kliense épp a nyílt vízen hajózott, mikor szívrohamot kapott, és a jachtjával zátonyra futott. Luke-ot hívta fel, aki a helyszínre sietett az éjszaka közepén, ahol már ott volt a rendőrség és a mentők is, csak nem tudták megközelíteni a szerencsétlenül járt hajót. Luke egy kötelet kötött maga köré, és beúszott a zátonyhoz, ám az ügyfele, Chris nem akarta ott hagyni a jachtját, mire Luke: „Idefigyelj, a hajód léket kapott, te pedig meghalsz, ha itt maradunk”, szóval rákötötte a kötelet és kihúzta a partra, hogy a mentők elláthassák. Másnap Luke-ot a biztosító azzal hívta fel, hogy ki tudja-e menteni a zátonyra futott hajót, ő pedig hirtelen felindulásból elvállalta a feladatot, és sikerrel is járt. Ez pedig rádöbbentette arra, a hajómentés egy olyan piaci rés, amire még senki sem csapott le, így elhatározta, hogy összeállít egy csapatot a melóra.

Luke egyébként a legjobban olyan feladatokat szeret bevállalni, amire az emberek azt mondják, hogy képtelenség kivitelezni, és aztán ha neki sikerült, akkor az orrukra koppinthat, hogy „mondtam én, hogy meg lehet csinálni” – még úgy is, hogy mikor elvállalta, még fogalma se volt arról, hogy tényleg meg lehet-e csinálni…

Óriási veszély, még nagyobb díj

Jacinta Burns, Luke jobbkeze imádja a hajómentésben rejlő kihívásokat és az adrenalint, és még azt is ki meri jelenteni, hogy egyáltalán nincsenek neki hátulütői, de aztán gyorsan visszakozik, és ebben Luke is egyetért. Bizonyítás gyanánt fel is sorol néhány igen izmos veszélyt, aminek kitehetik magukat, például cápa- és krokodiltámadásoknak, vagy ha beszorulnak két többtonnás mozgó tárgy közé, leesnek a járművekről és így tovább. De mérlegelni kell, mi a nagyobb: a kockázat vagy a díj, amit a munkáért kapnak, és az mindig elégtétellel tölti el őket, ha egy olyan munkát tudnak le, amire más képtelen lenne.

Melyik volt az eddigi legkockázatosabb meló?

Vinnie Faranda, a csapat műszerésze szerint eddigi karrierjének legveszélyesebb feladata az volt, amikor egy jacht 600 méterre sodródott a parttól. Tele volt megfeszült kábelekkel, melyekre 60 tonna nyomás nehezedett, és ha ezek közül bármelyik elpattant volna és eltalálta volna, akkor az tuti kettévágja. Luke és Jacinta egy, a Ningaloo Reefnél zátonyra futott hajót tart az eddigi legnagyobb kihívásnak, amit úgy próbáltak kimenteni, hogy egy közelgő ciklon 4-5 méteres hullámokat vert rájuk közben. „Csak az első napon megfulladtam vagy négyszer” – mondja Jacinta, amire Luke persze rákontráz: „Én magam hétszer meghaltam aznap.”

Nem mintha ez bármikor is visszavetette volna őket a lelkesedésben: az Ausztrál hajómentők harmadik évadában az Északi partokat célozzák meg nagy melók és még nagyobb pénzek reményében – kizárólag a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Ausztrál hajómentők

Az Ausztrál hajómentők visszatérnek: még szorosabb határidők és veszélyesebb mentési küldetések, ahol egy apró hiba is súlyos sérüléshez vagy pénzügyi katasztrófához vezethet. A változékony időjárási feltételek, meghibásodó berendezések, helytelen kommunikáció, szoros büdzsé, szigorú határidők, kihívást jelentő domborzat és akár egy-két vadállat mind-mind megnehezítik a csapat dolgát, akikhez most a kotrógépek mestere, Ryan is csatlakozik. A kihívások mellett azért jut idő egy ki szórakozásra is. A Nyugat-Ausztrália lenyűgöző déli partjainál forgatott sorozat tele van feszültséggel, izgalmakkal és bajtársiassággal.

Kapcsolódó műsorok