Blog

Rozsdavölgyi felújítók: egy hatalmas termetű rasztafári kontra sokszáz autó

Április 26-tól minden péntek este 21:00-től becsatlakozhatunk a Rozsdavölgyi felújítókhoz a Viasat Explore műsorán, melyben egy sokat látott, dörzsölt autószerelőkből álló csapat klasszikus verdákat újít fel és értékesít jó áron. A restaurációt végző Rust Bros Restorations (Rozsdatesók Felújítások) névre hallgató cég tulajdonosa Mike Hall, aki eredetileg sziklarobbantóként dolgozott, csak hát az autók gyűjtése lett a szenvedélye, és jelenleg közel 400 verda tulajdonosa, melyek igen sok helyet foglalnak. 2016-ban megpróbálta értékesíteni a verdákat és a telepet is, ahol tartja őket, de nem talált vevőre. Erre mit tett? Felemelte az árat, aminek aztán híre ment, és nem csupán a potenciális vásárlók kezdtek el megjelenni, hanem még egy dokusorozat készítésére is felkérték.

No, de mi az a Rozsdavölgy? Nem, nem egy természetes táj, hanem egy óriási telep a kanadai Brit Kolumbiában lévő Tappen mellett tele kibelezett, kiszuperált autókkal. Több más társaság mellett itt tevékenykedik a Rust Bros Restorations is, Mike Hall pedig a Rozsdavölgy nem hivatalos polgármestere, akinek az autók terén szerzett enciklopédikus tudása, hippi mentalitása, óriási termete és rasztafári frizurája kívül-belül egyedi figurává teszi őt.

A Rozsdavölgyi felújítók azt követi nyomon, hogy próbálja meg Mike Hall a fiával, Conorral és a jobbkezével, Avery Shoaffal pénzzé tenni azt a rengeteg autót, ami ott dekkol a telepen és a szemük láttára eszi meg a rozsda. A nyolcrészes első évadban többek között olyan verdák kerülnek porondra, mint egy II. világháborús Power Wagon, egy 1968-as Chevy Chevelle vagy egy 1966-os Mustang, amiért ráadásul két vevő is bejelentkezik – csakhogy mindkettő más igényekkel. Mike és csapata szenvedélyét pedig mi sem illusztrálja jobban, hogy nem félnek a kamerák előtt is konfliktusba kerülni egymással, ha nem értenek egyet. De hát ez érthető, hisz Mike-nak nem csupán az a célja, hogy szabaduljon a Rozsdavölgy négykerekű lakóitól, de azt szeretné, ha a fia megörökölné az örökségét és a szenvedélyét egyaránt. Úgy tűnik hát, hogy a Rozsdavölgyi felújítókban nem feltétlenül csak az autók igényelnek különleges bánásmódot.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Rozsdavölgyi felújítók

A Sziklás-hegység lábainál búvik meg a világ egyik legkülönlegesebb autós közössége, amit „Rozsdavölgy”  néven is ismerhetünk. Kihagyhatatlan látvány, hiszen ameddig csak a szem ellát, régi és elhagyott autók állnak egy hulladékudvarban, négyzetkilométereket beborítva. Szép számmal találhatók itt javítóműhelyek, ahogy színes és karizmatikus lakók is, akik lenyűgöző képességeiket a klasszikusok helyreállításának és kereskedelmének szolgálatába állítják – a roncsokból gyűjtői darabokat varázsolnak! A doku-reality 2. évadjában Mike Hall műhelytulajdonos személyi változásokat eszközöl: egykori segédje, Avery lett az új műhelyfőnök, és mindketten keményen dolgoznak azon, hogy idén végre nyereségessé tegyék a vállalkozást.

Kapcsolódó műsorok