Blog

Szörnycápák és édes pofák: Bemutatkozik A nagy horgászkaland

Két jóbarát, a világlátott Ali Hamidi és Bobby Zamora, a Tottenham Hotspur exfocistája egy észbontó vállalkozás részeként körbejárja a brit szigeteket, hogy mindenféle halkülönlegességet akasszanak a horgukra. 2023. május 13-án szombaton este 21:00-kor startol el A nagy horgászkaland a Viasat Explore műsorán, melyben a páros 200 kilós szörnycápákra, böszme tükörpontyokra, európai harcsákra, folyami márnákra, különleges pisztrángokra és megannyi más kopoltyús lényre vadászik, közben pedig kétkézzel szórják a tanácsokat és az egysorosokat, sőt még főzési receptek is előkerülnek egy Michelin csillagos sztárséf tolmácsolásában. Cikkünkből kiderül, mi az a csaliösvény és hogy miért jó, ha ingyen kaját osztunk a pontyoknak.

Szörnycápák nyomában

Anglia dél-nyugati szegletében, Devon és Cornwall megye partjainál a nyári hónapokban sok cápa szokott megfordulni a meleg tengervíznek és az Észak-atlanti-áramlatnak köszönhetően. Heringcápák, kékcápák, farkascápák, makócápák úszkálnak errefelé, néha még egy-egy pörölycápa is felüti itt jellegzetes fejét. Szóval van választék, Ali és Bobby pedig azt a feladatot tűzi ki maga elé, hogy kifogjon egy 200 kilós példányt. Ez pedig már csak azért sem könnyű küldetés, mivel 2010 óra tilos a cápák kereskedelmi célú halászása Anglia partjainál, ezért nagyon kevés adat áll rendelkezésre a helyi cápaállományról.

A páros a parttól 25 mérföldre, nagyjából 100 láb mély vízben próbál szerencsét, méghozzá egy „csaliösvény” segítségével, ami annyit tesz, hogy fagyasztott haldarabkákból és -vérből álló koktélt tesznek egy lyukacsos tartóba, amit aztán a horgászbotokra rögzítve belógatnak a vízbe. Az áramlat szép lassan megolvasztja a jeget, és a szabadon sodródó hajó egy finomságokkal teli csíkot húz maga után, ami aztán nem csak a cápákat csalja oda a környékről, de olyan halakat is, melyek előkelő helyet foglalnak el a cápák étrendjében. Dupla haszon! A nagyobb hatékonyság kedvéért Ali és Bob összesen hat botot vet be, és a csaliösvényt különböző, 20-tól 80 lábig tartó mélységekben is kihúzza, hogy a halak mindenhonnan odacsődüljenek erre az őrületes lakomára.

Az akció nagyjából egy óra után meg is hozza a gyümölcsét: egy közel 60 kilós heringcápa akad Bob horgára, igen ám, de probléma adódik – hiába húzzák ki azonnal a többi botot, a cápának sikerül belegabalyodnia a zsinórba, ezért a csapatnak muszáj kiemelnie a fedélzetre, hogy kiszabadítsák a rátekeredett damil fogságából, ez pedig kockázatos lépés, ugyanis ezek a halak őrült módon ficánkolnak, ezáltal pedig másokban és magukban is képesek kárt okozni – nem véletlen, hogy a cápákat még a vízben leemelik a horogról. Szerencsére sikerül egy lasszót tekerni a példány farkára és úgy kiemelni a vízből, hogy aztán a csapat szélsebesen lehámozza róla a zsinórt, és már mehet is vissza a vízbe. Egy 60 kilós hal nem semmi, de a páros 200 kilós szörnyetegről álmodozik, így a vadászat tovább folytatódik, amíg egy új, a korábbinál jóval erősebbnek tűnő példány rántja be Ali horgát…

Rámenni Anglia legnagyobb pontyára

Birminghamtől észak-nyugtra található egy zárt horgásztó, a The Avenue. Még valamikor a 17. században létesítették, habár teljesen más céllal: a befagyott tó jéggel látta el a környéken lakókat. Aztán 2007-ben egy bő 10 hektár méretű, privát horgásztóvá alakították át, ahol csak engedéllyel lehet pecázni. Ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis a The Avenue 150 darab, igen nagyra nőtt pontynak ad otthont, de itt él az ország legnagyobb példánya is, melynek versenysúlya közel 30 kiló. Az ő neve Sweet Cheeks, azaz Édes pofa, és őt szeretné Ali és Bob horogra akasztani. És van is rá egy tervük.

A tóban létesítettek néhány gátat, amely mesterséges autópályát teremtett a halak számára, és ezt a pontyok előszeretettel használják is. A páros itt ver tanyát, és bojlik, pelletek és tigrismogyoró segítségével valóságos büfét létesítenek az „autópálya” közepén, hogy a halak „ingyen és bérmentve” fogyaszthassanak… egy darabig. A terv az, hogy az első éjszaka csak beetetik a halakat, hogy aztán másnap lecsapjanak a gyanútlan jószágokra, melyeknek időközben megjött az étvágyuk. Másnap ismét megszórják a vizet, ezúttal gyorsan feloldódó PVA-ba csomagolt etetőanyaggal, no meg némi tigrismogyoróval, de ezúttal már botokra rögzítve, és a pontyok jönnek is. Mondjuk, Édes pofa sajnálatos módon nem köszön be, de azért egy 15 kilós példányt így is sikerül kiemelni.

Rob és Ali nem áll meg a The Avenue-nál, ők tényleg komolyan veszik A nagy horgászkalandot, és a sorozat négy részében körbe rohanják a brit szigeteket, hogy kis túlzással, de lecsapjanak minden édes- vagy sósvízi kopoltyúsra, ami él és mozog – a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

A nagy horgászkaland

A két jó barát – a világjáró horgász, Ali Hamidi és a korábbi profi focista és elszánt pecás, Bobby Zamora – horgászati bakancslistájának első helyén a Brit-szigetek szerepel. A fiúk ellátogatnak Nagy-Britannia egyik ikonikus, elképesztő szépségű horgászterületére, és az út során több küldetést is teljesítenek. A parttól a vidékig, több fajt céloznak meg, amelyek között szerepelnek közel 180 kg-os, masszív cápák, hatalmas, 25 kg-os pontyok, óriás európai harcsák, és ‘túlméretes’ kárászok is! Ebben a sorozatban minden benne van: akció, bajtársiasság, jó humor, technikás horgásztippek, és még a part menti főzési praktikák is a két Michelin-csillagos séftől és horgásztól, Daniel Cliffordtól.

Kapcsolódó műsorok