Blog

A tragacsok tradíciója: érkezik a Tragacsot vegyenek 4. évada

Augusztus 12-én negyedik évadjával tér vissza a Tragacsot vegyenek című széria a Viasat Explore műsorára, amely ismét alapos és szórakoztató bepillantást nyújt a festői Thornton-le-Dale-ban székelő Mathewsonék több generációra visszatekintő vállalkozásába. A karizmatikus família oldtimerek adásvételével foglalkozik: évente több ezer autó megfordul a kezeik között, mégis odafigyelnek minden egyes járgány történetére. Mert minden autó köthető valakihez – a múltban, a jelenben és a jövőben egyaránt. Van, aki olyan kocsira vágyik, mint amit az apja vezetett, mások életük első négykerekűje vezetésének élményét akarják átélni, mások arra a kocsira vágynak, amire fiatalkorukban nem volt elég pénzük, és így tovább.

Dave Mathewson nem kis iróniával a hangjában a következőkép foglalta össze a Tragacsot vegyenek című show lényegét: „Ez a sorozat arról szól, hogy oldtimereket juttatunk el az egyik excentrikus ipse garázsából a másikéba. De hát mit árthat a világnak ez a kis ártatlan őrület?!” Azért ez a tradíciókra alapuló üzlet, amire az egész ország a csodájára jár, kicsivel több „egy kis ártatlan őrületnél”, már csak azért is, mert tele van kihívásokkal, nem igaz, Dave? „Az élet kihívásos… főleg, ha a családoddal kell együtt dolgoznod!” Még szerencse, hogy a Mathewsonék igazi autóbolondok. Derek Mathewsonnak például saját használatra is van egy Bradford platóskocsija, melyeket 1947 és 1953 között gyártottak, hogy segítsenek fellendíteni a gazdaságot a II. világháború után. Dave-nek ugyan van 18 különböző autója, de a kedvence, az Austin Healey 3000, ez a 60-as években készült sportautó – mellyel még a mai napig versenyeznek! – hiányzik a gyűjteményéből. „Egyelőre” – teszi hozzá Dave.

Nem csak a Mathewsonék, de a Tragacsot vegyenek is az autókról szólnak. A negyedik évadban ismét számos legendás verda fordul meg a Mathewsonék keze között – például egy 1970-es Excalibur Roadster, ami valaha a híres énekes Roy Orbison tulajdonát képezte. Ez a járgány már akkor vintage autónak számított, amikor legurult a gyártósorról, ugyanis az 1928-as Mercedes-Benz SSK mintájára készült, de jellegzetes kasznija alatt a General Motors nagyteljesítményű motorja dübörgött, szóval ahhoz képest, hogy egy Excalibur 950 kilót nyomott, elég rendesen oda tudta tenni magát az úton. Ennek ellenére mindössze 3 500 db készült belőle, a gyártó Studebaker többször csődbe is ment, hogy aztán újra meg újra életet leheljenek bele – hiába, no, az emberek imádták az Excaliburt, amit egészen 1990-ig gyártottak. És ez csak egy abból a számos klasszikus autóból, amely gazdát cserél a Tragacsot vegyenek 4. évadjának 12 fejezete során – kizárólag a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Tragacsot vegyenek

A festői Thornton-le-Dale – ami az észak yorki mocsár bejárataként is ismert – híres gyönyörű patakjairól és lenyűgöző nádfedeles házikóiról, de most már – Mathewsonéknak köszönhetően – klasszikus autók vásárlóinak célállomása is a világ minden pontjáról. Mathewsonék klasszikus autók árverésvezetőinek dinasztiája Észak Yorkshire-ből; amint a család ritka járművekre vadászik eladásra, szívmelengető és figyelemre méltó történeteket fednek fel a klasszikus autók birtoklásával kapcsolatban. A sorozat követi a Mathewson családot, amint évente több, mint 2000 klasszikus autóra lelnek és bocsátják árverésre, valamint mindenféle ritka és veterán motort és emléktárgyat.

Kapcsolódó műsorok