Blog

Az útlezárás nem opció

Avagy így kockáztatnak a Teherautó-mentők azért, hogy az utakról eltakarítsák a balesetet szenvedett nehézgépeket

Harmadik évadával folytatódik a Teherautó-mentők a Viasat Explore műsorán. Az október 6-án, szerda este 21:00-kor elstartoló, 14 részes széria új kihívások elé állítja a tapasztalt járműmentőket, akik könyörtelen időjárási viszonyok és őrült balesetek közepette próbálják túlteljesíteni magukat, mert az útlezárás bizony nem opció. Cikkünkben rávilágítunk arra, miért olyan rizikós ez a munka.

Járműmentés a világ egyik legkönyörtelenebb útján

Ontario 400-as autópályáin közel félmillió jármű fordul meg naponta. A 401-es út Torontóig tartó szakasza valószínűleg a világ legforgalmasabb útja, míg a 402-es létfontosságú kapcsolatot tart fent az amerikai közép-nyugattal, amely nem csak forgalmas, de a tóparti havazás névre hallgató jelenség pillanatok alatt megszórhatja nagymennyiségű hóval, melyek viharos erejű szél keretében érkeznek az autópályára. Megszámlálhatatlan iparági szereplő, dolgozó vagy lakóhelyek között ingázó ember sorsa függ ezektől az utaktól, így ha beüt a krach, azaz egy nagyobb jármű a váratlanul bekövetkező időjárási változásoknak köszönhetően balesetet szenved, akkor a mentőegységeknek azonnal lépniük kell, és úgy kell lebonyolítaniuk a mentést, hogy az időjárás finoman szólva sem nekik kedvez, és a lezárás sem járható út, azaz a száguldó forgalom tőszomszédságában kell elvégezniük a mentést és a karbantartást magukat közvetlen életveszélynek kitéve.

Egyéni sorsok, nagy kockázatok

A Teherautó-mentők nem kevesebb, mint két tucat szakmabelit követ nyomon, köztük vannak nehézgép- és rotátorkezelők, gépészek és kamionsofőrök; van, aki több évtizedes gyakorlattal rendelkezik, mások még csak most kezdték a szakmát, de mindnyájan a vásárra viszik a bőrüket meló közben. Van, aki csak a saját munkájáért felel, mások viszont egy egész csapatot menedzselnek, és nem mindenki bírja ugyanolyan elánnal a feszültséget. A mindent beborító hóviharok, azaz az úgynevezett „whiteoutok” és az egybefüggő tejfehér ködtakarók gyakori vendégek ezeken az utakon, ahol a kezelőknek nem ritkán olyan járművekkel kell dolgozniuk, melyek nehezen viselik a szélsőséges időjárást, vagy egyszerűen már kiöregedtek.

A sorozat alkotói az Ontario Tartományi Rendőrséggel szorosan együttműködve követhetik nyomon a mentőcsapatot, ahogy helyszínelnek, tömeges baleseteket rekonstruálnak, vagy az utakra kifolyt mérgező anyagokat takarítanak fel. A gyakorta szimultán zajló mentőakciókat az Ontariói Közlekedési Minisztérium masszív irányítóközpontjából koordinálják, amely átfogó betekintést nyújt a bonyolult és nagy kockázatot rejtő autópályarendszer működésébe. De a mentőakciók mindig az egyénen múlnak: a gyorsaságon, a precizitáson és a helyzetfelismerésen – meg nem ritkán a szerencsén. Ezekbe nyújt szellemes, drámai és izgalmas bepillantást a Teherautó-mentők harmadik évad, kizárólag a Viasat Explore kínálatában.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Teherautó-mentők

Az Észak-Amerika legforgalmasabb főútjait mozgásban tartó férfiak és nők ismét útra kelnek az újabb tél és az újabb küzdelmek ellen; Sonny ismét nagy döntés előtt áll az útvonalát illetően egy kemény mentésnél, Bubba Semple saját lehetőséget kap, és Gary csapata egy napokig tartó küzdelemmel áll szemben. Windsorban Eric a nehézgépkezelők új generációját képezi ki, a Ross’ Towing minden eddiginél keményebb helyreállításra vállalkozik, míg a Herb’s Towing a csapatot megrázó esemény után próbál felépülni. Új vállalatok és arcok újfajta történetei; a rozsdás Algonquin Towing az 50 éves eszközeit veti be a fagyott halom elleni harcban; viharok és őrült balesetek támadják a 401-est, a mentőcsapatok, nehézgépmentők és karbantartó csapatok teljesítményük határait súrolják, mert a lezárás nem opció.

Kapcsolódó műsorok