Blog

A nagy számok törvénye: ilyen paraméterei vannak egy nukleáris erőmű építésének

Először 1988-ban merült fel a szénerőművek atomerőművekre való lecserélésének gondolata az Egyesült Királyságban, de kismillió ok és körülmény miatt csak pár éve kezdődött meg a 6 millió háztartás energiaellátását érintő Hinkley Point C építése. Többtucat cikk született erről a magyar sajtóban is, hiszen az ügy tanulságos iránymutatást adott az energetikai helyzetet, valamint a biztonsági- és környezetvédelmi álláspontokat illetően. No de hogyan építsünk nukleáris erőművet? – teszi fel a kérdést a Viasat Explore új, kétrészes dokumentumfilmje, amely február 16-án és 23-án 20:00 órakor kerül a kalandcsatorna műsorára.

Európa egyik legnagyobb nukleáris erőműve épül az angliai Somerset egyik elhagyatott sarkában. A Hinkley Point C nevű létesítmény a tervek szerint 2026-ban áll munkába, úgy 60 évig biztosan üzemel majd, és közben közel 6 millió otthont lát el energiával. Mamutvállalkozás, amely kivitelezésének minden pontja óriási felelősséggel jár – főleg hogy az erőműbe egy olyan újfajta nukleáris reaktort telepítenek, amelyhez fogható még nem épült Angliában, sőt, egész Európában nincs még egy ilyen reaktor, ami már üzembe állt volna. És hogy miért olyan gigantikus ez a vállalkozás? Mondunk pár példát.

• Az építkezés helyének kijelölésére 2008-ban került sor, a munkálatok pedig már 2014-ben elkezdődtek: 400 munkás dolgozott a tervezett építkezés helyszínére vezető utakon, egy körforgalom és egy ideiglenes kikötő felállításán; 2015-ben egy ezer munkás elszállásolására alkalmas területet különítettek el; 2016-tól kezdve egy külön erre kijelölt busztársaság szállította az építkezés helyszínére a munkásokat, méghozzá egy 160 buszból álló flotta segítségével. A teljes építkezés 5 000 munkás, beszállító és mérnök segítségével történik majd.
• A Hinkley Point C-ben nem egy, hanem mindjárt két nukleáris reaktor is épül, melynek olyan masszív az alapzata, hogy reaktoronként három napon át folyamatosan önteni kellett bele a betonkeveréket, mire feltöltötték. És hogy ne legyen egyszerű az élet: ha egyszer elkezdődött az öntés, akkor már nem lehetett leállni, különben az egész kárba veszett volna, az pedig hónapokkal visszavetette volna a munkafolyamatot. A reaktor megalapozásához kétezer köbméternyi betont használtak fel, ami egy több mint 30 órás öntési folyamat során érte el végső formáját, a több mint 4 500 tonnát nyomó, 3,2m vastag alapzatot. A teljes talpazat végül közel 9 000 tonnát nyomott – reaktoronként.
• Három hűtőcsatorna vezet majd az erőműhöz, ezek közül az első egy 3,5km hosszú földalatti járat, ami a Bristol-csatornát köti össze az erőművel és másodpercenként 120 000 liter tengervizet forgat meg, amely a reaktor hűtéséhez elengedhetetlen. Ennek kifúrásához olyan gigantikus fúrót kellett üzembe helyezni, amelynek az elemeit a helyszínre szállítani kisebbfajta logisztikai csoda volt. A tengervizet pedig 4 darab, egyenként 44 méter hosszú és 8 méter magas szerkezet gyűjti be és szűri meg, melynek telepítése olyan, mintha egy óriás legózna – a víz alatt. Ráadásul a „játék” előtt még arról is meg kell bizonyosodni, hogy a tengerfenéken nem maradtak-e ott bombák a II. világháborúból…
• A reaktor biztonsági bélése öt masszív, gyűrűalakú elemből áll. Csak az alsó szekció 153 tonnát nyom és nagyjából 60 méter magas, és ezt a masszív gyűrűt milliméteres pontosággal kellett megmunkálni, mivel az első biztonsági gátat jelenti egy esetleges szivárgással szemben. Az elem elhelyezéséhez a világ legnagyobb daruját használták fel: a Big Carl névre hallgató, 250 méter magas emelőszerkezet megépítése is külön mutatvány volt, hisz csak az elemei ideszállítása 400 részletben történt.

A Hinkley Point C a tervek szerint 2026-ban áll üzembe, addig a csapatnak egy minden részletre kiterjedő áradásgátló rendszert is fel kell építenie, amely még az olyan, 10 000 évente jelentkező vihardagályok ellen is védettséget nyújt, ami anno a fukusimai atomerőmű-balesetet okozta. Sőt, a mérnökök még egy esetleges meteorit becsapódását is számításba vették. Atomerőművet építeni valóban nem gyerekjáték, ahogy az a Viasat Explore kétrészes dokumentumfilmjéből ki is derül.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Hogyan építsünk nukleáris erőművet

Egyedi hozzáférés révén a sorozat követi az építőmunkásokat a Hinkley Point C-hez, NagyBritainnia legnagyobb és legújabb nukleáris erőművének helyszínére, Somerset vidékének távoli sarkába. Ez a több mint 22 milliárd angol fontos költségvetésű és 250 futballpályának megfelelő nagyságú területet lefedő különleges építési helyszín az egyik leghatalmasabb Európában, és az Egyesült Királyság első atomerőműve e generáció életében; követjük a mérnököket, technikusokat és dolgozókat, akikre nyomás nehezedik a projekt kézben tartása során, beleértve a két nukleáris reaktor roppant méretű alapozását, a 3,5 kilométer hosszúságú hűtővízalagutak kiásását a Bristoli-csatorna alatt, és a létfontosságú, légmentesen zárt belső acélbélés felépítését, amelyet arra terveztek, hogy minden radioaktív anyagot elzárva tartson, ha mégis bekövetkezne egy nem várt összeomlás.

Kapcsolódó műsorok