Blog

Öreg autó, nagy haszon – avagy két autómániás, aki minden leharcolt verdába befektetett fontot megdupláz

Harmadik évadával tér vissza a Viasat Explore műsorára az Öreg autó, nagy haszon című dokuszéria, melyben Gus Gregory és Will Trickett, az autókért rajongó, leleményes és igen tehetséges páros lepukkant kocsikat vásárolnak fel, hogy alaposan kipofozzák és jókora haszon mellett értékesítsék őket. A 12 részes harmadik évad – amely július 1-jén pénteken 20 órakor debütál a csatorna kínálatában – epizódonként egy-egy autóra fókuszál. Cikkünkben bemutatjuk, milyen járgányokra csap le a két mester, akik mindent erre tettek fel.

Gus Gregory és Will Trickett, a varázslópáros

A 60-as éveiben járó Gus Gregory igazi autós családba született bele, így adta magát, hogy ő is autómobilok szerelmesévé váljon. Másik szenvedélye a fényképezés volt, ezért aztán olyan neves gyártók autóit fotózta, mint a Land Rover, a Lexus vagy a Toyota, később pedig a Top Gear fotósává vált, hogy aztán Will Trickett-tel együtt elindítsa saját sorozatát, az Öreg autó, nagy haszont. „Az emberek azt hiszik, a tévé hazudik, pedig minden, amit ebben a műsorban csinálunk, az maga a valóság. A mi időnk és pénzünk van benne” – mondja a sorozatról. „Pénzt csinálni kocsikból – főleg azokból, amiket megengedhetünk magunknak – egyáltalán nem könnyű. Ugyanakkor mindig nagyon élvezetes. Szerintem igazi álommeló ez egy olyan fickó számára, aki imád kocsikkal szöszmötölni.”

Will Trickett mindössze 6 éves volt, mikor megvette élete első autóját – igaz, ebbe az édesapja is besegített, de a barkácsolásba szintén igen hamar beleszeretett, és már fiatalkorában is több időt töltött a garázsban, mint az ágyában. Mérnöki hátterének köszönhetően él-hal mindenért, ami a mechanikával kapcsolatos, és szép nagy veteránautós gyűjteménnyel rendelkezik. „Imádom az autók adás-vételét, de egészen mostanáig nem volt hozzá merszem, hogy ezt hivatásból csináljam, de nagyon örülök annak, hogy idáig jutottunk” – büszkélkedik Trickett. „Elromlott dolgokat gyűjtök, hogy aztán megjavítsam őket, ugyanakkor egy saját kocsi megjavítása akár évekig eltarthat, így határidők betartásához nagy önfegyelemre van szükség.”

Trickett a Gregory-val közös munkát így jellemezte: „Gussal egészen más a szemléletünk. Én szeretem előkapni a kalapácsomat és nekiesni a dolgoknak, míg őt a részletek és a dizájn érdekli. De ketten együtt jó néhány nehézségen átevickéltünk.”

Az autók, amire a páros lecsap

A duó először eldönti, hogy milyen autóra csapjanak le, és csak utána kezdik el feltúrni a piacot, hogy megtalálják a megfelelőt. És mindvégig azt tartják szem előtt, hogy minden egyes belefektetett fontot kétszeresen vissza kell hozniuk. „Ezt mindig észben kell tartanunk” – jelenti ki Gregory. „Vannak rezsiköltségeink, szóval pénzt kell keresnünk, különben csak vicc az egész. Szóval észnél kell lennünk a vásárlásnál és az eladásnál is.”

„A fenti körülmények miatt mindig a piac alsó régióiban kutakodunk” – magyarázza Trickett. „Az embereket nem érdeklik azok az autók, melyek nem működnek, amik ramaty állapotban vannak, vagy elhagyatottan állnak a szabad ég alatt. Mi ezekre az autókra megyünk rá. De belőlük lehet a legnehezebben pénzt csinálni, szóval mindig kockázatot vállalunk.”

Amint az autó megvan, a páros kidolgozza a javítás menetét, és egy online aukciót is elindítanak, hogy biztosítsák az eladást. „Van úgy, hogy amikor az aukción az emebrek meglátják az eladásra szánt autót, akkor azt mondják, hogy hülyék vagyunk.”

Trickett és Gregory az Öreg autó, nagy haszon minden egyes epizódjában azon van, hogy bebizonyítsa ennek ellenkezőjét. A harmadik évadban többek között olyan autókat vesznek kezelésbe, mint egy kiszuperált Mini Cooper, egy ősöreg Ford Orion vagy Nagy-Britannia talán legrosszabb állapotban lévő Rolls Royce-a – kizárólag a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Öreg autó, nagy haszon

Gus Gregory és Will Trickett feladták mindennapi munkájukat, hogy olyan kocsikkal kereskedjenek, amiket az emberek általában elkerülnek – két évaddal (és 23 kocsival) később ismét visszatérnek! Saját pénzüket befektetve céljuk minden egyes elköltött brit font megduplázása, ezért bejárják az országot olyan kocsikért, amelyek mellett mások elsétálnak. Mivel előző garázsukban zavarták szomszédaikat, ezért egy, szállítókonténekerből épült, vadonatúj helyszínen folytatják a munkát, amit egy sötét és nyirkos lakókocsi, valamint két kényelmes szék tesz otthonossá. A fiúk epizódonként egy kocsival foglalkoznak, melyek között megtalálható Nagy-Britannia legszörnyűbb Rolls-Royce darabja, de a legkedvesebb Triumph Herald is. A csapattagok hatalmas autórajongók, olcsó, ám érdekes kocsikat választanak, mindkét műsorvezető bepiszkolja a kezeit, és a hibákat is sikerként élik meg… hiszen ilyen az élet.

Kapcsolódó műsorok