Blog

Kemény idők, kemény kihívások

Június 5-én, este 8 órakor új évaddal tér vissza a Kemény, mint a kő a Viasat Explore műsorára, melyben ismét elkísérhetjük Paolo Carlit és a bányászait a világ legnagyobb márványlelőhelyére, amely az Apunai-Alpok csúcsán található. Hősünk „kőembereinek” még nagyobb kihívással kell szembesülnie, mint legutóbb, ugyanis a pandémia nem csupán a munkavégzést nehezítette meg, de a márvány iránti keresletet is erőteljesen visszavetette, szóval nem csupán a kitermelés lett brutálisan nehéz, de az értékesítésért is gyilkos verseny folyik, és ez egy dolgot jelent: megfogyatkozott forrásai ellenére Carli kizárólag csak a legjobb minőségű márványra mehet rá.

És ha a COVID nem görgetett volna elég nagy akadályokat a csapat elé, a bányászszezont egy igen kemény tél előzte meg, amely rettenetesen megnehezítette a lelőhelyek menedzselését, és ezzel valóságos krízist idézett elő a kitermelés menetrendjében, ami már alapból késéssel szembesült. A lelőhelyek egy részét technikai problémák miatt kellett ideiglenesen bezárni, amíg úgy nem ítélték, hogy biztonságos körülmények között újra nem nyithatók, mások pedig teljesen kitermelhetetlenné váltak, ezáltal még nehezebbé vált meglelni azt a minőségű márványt, ami megfelelhetett a megfogyatkozott számú megrendelő minőségi követelményeinek.

Carli néhány lelőhely esetében kénytelen volt a külszíni fejtésről alagutakat vájni és ezáltal átállni tárnák feltárására, ami újabb nehézség elé állította csapatát, ugyanis a vájatok vágása során az első blokkok szinte mindig töröttek, ezért nehezen hasznosíthatók, a továbbiak elérése pedig nagyobb odafigyelést és több időt igényel. Idővel pedig Carli csapata már eleve hadilábon állt. „Sokat fektettem ebbe a cégbe, az nem vitás, és a kockázat része ennek a munkának, de most arra kell törekednünk, hogy a befektetésünk megtérüljön” – nyilatkozta a végvezető.

Igen, Carlit nem olyan fából – vagy inkább kőből? – faragták, hogy olyan könnyen feladja. Annak érdekében, hogy a megrendelők bizalma ne rendüljön meg benne, a vezető minden emberét arra ösztönözte, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, ő maga pedig „cselhez” folyamodott, habár nem szívesen. Az egyik legnagyobb riválisától, Cesare-tól, a Carrara-i márványlelőhely tulajdonosától vásárolt kész márványt, amit aztán jóval kisebb profitért értékesít tovább, mintha a saját maga által kitermelt árut adta volna tovább. Döntése érthető, hisz a cége életben tartása forog kockán, ami mögött egy egész évszázadnyi örökség van. És ez csak egyike azoknak a megoldásoknak, amivel Carli kénytelen volt előállni a Kemény, mint a kő második évadában – kizárólag a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Kemény, mint a kő

A márvány a világ legfényűzőbb köve, ám kitermelése a hegyekből kemény és veszélyes eljárás. Ezt csak a „kőfaragók” tudják mesteri szinten űzni; a világ legnagyobb márványmedencéje az olaszországi Toszkánában lévő Apuanai-Alpokban található. Az itteni emberek több mint 2000 éve bányásznak magas minőségű márványt, de nagy árat kell fizetni a márvány minden egyes centiméteréért. Csak a kőfejtők képesek megvívni ezt a csatát a természettel és az elemekkel, csak ők tudnak megharcolni a heggyel és annak veszélyeivel. Ez a film nyomon követi, ahogy az Apuanai-Alpok Regionális Park magas hegységeiben lévő három különböző kőbányát vezetik, és táplálják azt a több millió dolláros iparágat, amely hozzájárul az egész régió gazdasági jólétéhez. Ösztöneikre és képességeikre támaszkodva viszik előre ezt a folyamatot, amely folyamatosan megújuló kihívást jelent, holdbéli tájak és lélegzetelállító kilátás közepette.

Kapcsolódó műsorok