Blog

Befagyott arany: lehet-e pénzt csinálni a klímaváltozásból?

A Befagyott arany című műsor paradox helyzetre világít rá. Az egész bolygóra káros éghajlatváltozás új lehetőségeket nyit a bányászati iparág számára. Az Egyesült Államokból érkező aranyásók életük kihívása előtt állnak. Az aranyért és más drágakövekért, köztük gyémántért, zafírért, jádeért vagy rubinért folytatott izgalmas verseny nemcsak az aranylázat, hanem a résztvevők elszántságát is bemutatja. Ismerd meg a Viasat Explore új műsorát!

A Befagyott arany (eredeti címe: Frozen Gold) egy hatfős csapat küzdelmeit mutatja be. Először is van Ray Rusaw, aki alaszkai bányászati tapasztalataival a csoport informális vezetője lesz. Elley Ringo otthagyta geológusi állását egy világcégnél a grönlandi kalandért. Erik Heiser rendkívüli fizikai ereje, Christian Treadwell pedig építőipari tapasztalata miatt került be a csapatba. A felállást a kaliforniai ikertestvérek, Tiffany és Kimberly Reis egészítik ki.

Az expedíció, amelyet a Befagyott arany című műsorban látunk, még a világjárvány idején zajlik. A résztvevők közül néhányan éppen a COVID-19 miatt veszítették el a munkájukat és vagyonukat. Innen jött az ötlet, hogy bányászattal és drágakövekkel gazdagodjanak meg.

Grönland megközelíthetetlen és tele van ásványkincsekkel

Grönland gyönyörű hely, de nagyon megközelíthetetlen. Az időjárás miatt a bányászathoz elég rövid az időablak. Ezért amikor az Befagyott arany című műsorban bemutatott kaland karanténnal kezdődik, érezzük a csapat minden tagjából kiáradó csalódottságot és frusztrációt. A kényszerű szállodai tartózkodás nemcsak a csoport zsebét üríti ki, hanem az expedíciót is hátráltatja értékes 11 nappal.

Nem meglepő – mindegyikük mindent kockára tett. Szerencsére a Befagyott arany című műsorban összeállt csoportot nagy elszántság jellemzi. Az aranyláz már az első percektől kezdve elkíséri őket. Mindannyian többé-kevésbé kifejezetten remélik, hogy expedíciójukkal valami úttörő dolgot indítanak el.

Az ásványtan egy dolog, de a Befagyott arany bemutatja a technikai szempontokat, a geológiát, a bányászatot és az aranybányászatot lehetővé tevő emberi oldalát is. Különösen érdekesek azok a pillanatok, amikor a résztvevők különböző karaktereik miatt konfliktusba keverednek. A Befagyott arany című műsor stábja olyan emberekből áll, akikben nincs semmi közös, és mindenki konkrét céllal érkezik Grönlandra. Az összeütközések elkerülhetetlenek.

Aranyláz és személyes konfliktusok

A résztvevők szembesülnek saját korlátaikkal, félelmeikkel, hiedelmeikkel, valamint az időjárással és a technológiai adottságokkal. A sorozat az érzelmek egész sorát felvonultatja: szokatlan leletek, személyes konfliktusok és a jegesmedvetámadástól való félelem.

A Befagyott arany nem csak a kincsvadászokról és az aranylázról szól. Ez egy történet az emberi jellem állhatatosságáról is, és mindenekelőtt arról, hogy még a legextrémebb körülmények között is hajszoljuk a hasznot. Ne hagyd ki ezt a lenyűgöző expedíciót a gyémánt, zafír, jáde, rubin vagy arany megtalálására, itt a lehetőség, hogy drágakövekre vadássz, és mindenekelőtt igazi aranyásónak érezhesd magad. Csak a Viasat Explore-on!

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Befagyott arany

A nemesfémek árának megugrása cégeket és magánszemélyeket ösztönöz izlandi utazásra, ahol az olvadozó jégtakaró millió dollár értékű aranyat, gyémántot és ritka földfémeket rejt. A dokureality hat Grönlandra induló amerikai csapatot követ, akik busás nyereséget várnak az új sarkvidéki aranyláztól, de ennek elérése természetesen nem lesz egyszerű. Éles verseny várható, miközben az embereknek a Föld egyik legbarátságtalanabb táján kell megélniük és dolgozniuk. Szemtanúi leszünk nagy vagyonok születésének, de ennek a világnak az óriási tétjei kapcsolatokat is próbára tesznek.

Kapcsolódó műsorok