Blog

Jéghideg fogás: feladni a kényelmes életet valami igazán merészért

Mindenki életében eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzi, elege van. Elege van a hálátlan munkából, a szánalmas munkakörülményekből és a még annál is szánalmasabb fizetésből. A gondnokként dolgozó, 38 éves Greg Jones és az egy luxushajó mélyén güriző, 27 éves Caitlin Krause életében most jött el ez a pillanat. Nem ismerik egymást, de mindketten ugyanazt a döntést hozzák meg: kipróbálják magukat a tőkehalhalászatban Izlandon. Ez pedig, minden túlzás nélkül a földkerekség egyik legnehezebb melója. Az ő megpróbáltatásaikról, élményeikről és sikereikről szól a Jéghideg fogás című 13 részes dokuszéria, amely június 10-én, szombat este 9-kor startol el a Viasat Explore műsorán, cikkünkben pedig bemutatjuk, miből is áll ez a meló, amit egy 21 napig tartó, kegyetlen „beavatás” előz meg.

Nem túlzás azt feltételezni, hogy Gregnek és Caitlinnek elment a józan esze, hisz életük legnagyobb kihívásával kell szembesülniük az Észak-Atlanti-óceánon, és most enyhén fogalmaztunk. Egészen pontosan ilyen munkakörülmények várnak rájuk: 0 fok fölé csak nagy ritkán merészkedő hőmérséklet, akár 120km/h-s, kedélyborzoló szélviharok, 11 méter magas, szem- és gyomorforgató hullámok, napi mindössze 4 órányi világosság, továbbá a 400 méter mély, jéghideg nyílt víz, kb. 150km-re a legközelebbi szárazföldtől.

Ki az, aki egy ilyet bevállal? Úgy tűnik, elég sokan: évente 100-nál is több zöldfülű tesz próbát azzal, hogy egy izlandi halászhajó legénységének tagjává legyen. Lehet, hogy ez a földkerekség egyik legnehezebb melója, de mégis a világ minden tájékáról érkeznek szerencsevadászok, és a gondolkodásukat némileg elvakítják a szemük előtt lebegő dollárjelek, ugyanis egy dolog biztos: egy halászhajón akár heti 6000 dollárt is meg lehet keresni.

De nem csatlakozhat ám csak úgy bemondásra bárki egy tőkehalászhajó legénységéhez: először túl kell esni egy embert próbáló, 21 napig tartó tréningen segédmatrózként, amit bizony nem szakít meg pihenőnap, sőt, 8 óra munkát 8 óra pihenés, majd újabb 8 óra munka és újabb 8 óra pihenés követ, és így tovább 21 napon át, megállás nélkül. Ha kitartással, szorgalommal és megfelelő hozzáállással sikerül meggyőzni valamelyik hajós kapitányt és marcona legénységét, hogy kemény (vízálló) fából faragták akkor a szerencsés jelölt kihajózhat a halászokkal a főszezonban, ami történetesen a téli hónapokra esik, ugyanis a tőkehalak akkor a legkövérebbek és a számuk is ekkor a legnagyobb.

Gregnek a Valdimaron, egy 40 éves horogsoros hajó fedélzetén kell helyt állnia, míg Caitlinnek egy 45 méter hosszú, vadonatúj halászhajó, a Páll Jonsson 14 tagú legénységének egyedüli női tagjaként kell bizonyítania, hogy megérdemelte a bizalmat. A nyomás pedig óriási, Caitlinéktől ugyanis például azt várják, hogy hetente legalább 90 tonnányi tőkehalat és más fogást szállítsanak le, minimum 220 ezer dollár értékben.

Greg is tele van elvárásokkal – csak úgy mint a Valdimar legénységének vele szemben –, ám a betanítást követő éles helyzet nem indul túl jól: a férfi az erős hullámok között hánykódó hajón alaposan beveri a térdét, de keményen melózik tovább, mert az milyen lenne már, ha máris elkezdene panaszkodni, ezért az első sérülésére aztán jól rá is sérül… Közben Caitlin élete sem sétagalopp: a Páll Jonsson kapitánya nincs még teljesen meggyőződve arról, hogy a nő elég fizikai erővel rendelkezik egy ilyen feladathoz, ezért meghosszabbítja a próbaidőt, és Caitlinre bizony kemény napok várnak, ugyanis a Páll Jonsson első útján nem igazán jön a zsákmány, ezért a kapitány ígéretesebb vizek felé veszi az irányt teljes gőzzel, a legénységnek pedig csipkednie kell magát, hogy teljesítse a kvótát. És ha ez nem lenne elég, a hajó szivattyúja eltömődik, a hajótest pedig azonnal kezd megtelni jéghideg tengervízzel. Mese nincs, a szivattyút meg kell tisztítani, különben a Páll Jonsson a tengerfenéken találhatja magát…

És ezek még csak az első napok Greg és Caitlin új életében: bízunk benne, hogy nem fogják megbánni, hogy feladták az unalmas és hálátlan, de nyugis és a szó szoros értelemben véve szilárd táptalajjal rendelkező állásukat, méghozzá EZÉRT. További kínjaikról részletesen is beszámol a Jéghideg fogás – a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Jéghideg fogás

Bárki életében eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzi, elege van. Elege van a hálátlan munkából, a szánalmas munkakörülményekből és a még annál is lehangolóbb fizetésből. A gondnokként dolgozó, 38 éves Greg Jones és az egy luxushajó mélyén güriző, 27 éves Caitlin Krause életében is eljött ez a pillanat. Nem ismerték egymást, de mindketten ugyanazt a döntést hozták meg: kipróbálják magukat a tőkehalhalászatban, Izlandon. Egy teljesen új birodalmat fedeznek fel, különös emberekkel és váratlan tétekkel. Hiába zöldfülűek, a siker érdekében mindkettőjüknek bizonyítani kell az atlanti tőkehalhalászat szeszélyes és veszélyes, ám igencsak jól jövedelmező világában.

Kapcsolódó műsorok