Blog

Kik azok az extrém teherautómentők?

Október 3-án, este 20:00-kor megérkeznek az Extrém teherautómentők a Viasat Explore műsorára, hogy megmutassák, milyen az a szakma, ahol egyetlen rosszul elvégzett munka kinyírhat egy egész vállalkozást. A nyolc részből álló széria öt ausztrál és újzélandi teherautóvontató céget követ nyomon, ahogy a kőkemény időjárással és a hálátlan domborzati viszonyokkal dacolva, millió dolláros gépek fedélzetén lavírozva gyűjtenek be és mentenek meg pórul járt gépmonstrumokat. Cikkünkben bemutatunk egyet ezen rendíthetetlen szakik közül és hozunk néhány példát azokra a „szörnyetegekre” is, amiket eltakarítottak az útból a sorozatban.

A MEG NEM ÉNEKELT BÁTORSÁG

Egyre nagyobb figyelem övezi az Ausztráliában dolgozó kétkezi munkások tevékenységét, akik hol mosolyogva, hol fogukat csikorgatva mennek neki olyan melóknak, melyektől a legtöbbünk sikoltozva menekülne. Aranyásók és állatmentők után most itt vannak az extrém autómentők, akik Thierry Bled, a sorozat producere szerint „meg nem énekelt bátorsággal, lenyűgöző hősiességgel és kikezdhetetlen tapasztalattal teljesítenek kőkemény feladatokat”. Ahogy Jimmy Cool, a Wagga Truck Twoing 51 éves tulajdonosa fogalmazott: „Elképesztő adrenalinfröccs az, amikor kiszállsz egy óriási roncshoz, minden tiszta káosz, és ezen a káoszon neked kell úrrá lenned.”

Jimmy tudja, miről beszél: 30 éve van a szakmában, kamionok között nőtt fel és a vontatás az élete. Az apja is ebben a bizniszben utazott, és az egyik legkeményebb fickó hírében állt. Jimmy pedig nem esett messze a fájától, kitartása és szakértelme miatt őt és csapatát hívják a leglehetetlenebb munkákhoz. A Wagga Truck Towing a Canberrától keletre lévő Wagga városának 600 kilométeres körzetében vállal melót, nehézgép-mentőkből, dönthető platós kocsikból és úttisztító gépekből álló arzenáljukkal bármilyen feladatot el tudnak látni – habár a flotta igazi sztárja az a speciálisan kiépített Morooka, ami nem találkozott még akkora sárral, amibe beleragadhatna. Ez a „kicsike” 32 tonnás csörlőkapacitással bír és bármilyen nehézmentést végig csinál anélkül, hogy elakadna. Tiszteletet érdemlő – csak úgy mint a tulajdonosa, Jimmy Cool, aki előtt még a legnagyobb riválisai is főt hajtanak.

SZÖRNYETEGMELÓK

Az Új-Dél-Walest Victoriával összekötő Stuart autópálya az egyik legforgalmasabb szállítóút Ausztráliában, és a hosszú úton elfáradt sofőrök, az éjszaka is sűrű forgalom, no meg a könyörtelen időjárás nem kis zűröket képes okozni. A Wagga Truck Towingnak hetente több mint tíz kisebb-nagyobb balesethez kell kiszállnia, nem ritkán a telephelyüktől 4 órányi autóútra. Vannak olyan feladatok, melyek egy egész géparzenált és egyszerre öt sofőr összehangolt munkáját igénylik, és nem csupán a több tonnás roncsokat kell elszállítani, de a nyomukat is el kell tűntetni, legyen szó kidöntött fákról vagy kifolyt olajról, hogy a forgalom minél előbb helyre állhasson.

De nem csak útmenti munkák várnak Jimmy Cool csapatára: egy árokba vagy szakadékba borult gép vagy egy szárazra futott hajó kedvéért le kell térniük az aszfaltról, de nincs olyan megbízatás vagy útviszony, amit nem tudnának legyűrni. A munkáknak viszont megvan az ára, ami tipikusan 10 000 és 40 000 ausztrál dollár között mozog.

És a Wagga Truck Towing csak egyike annak az öt autómentő brigádnak, amely óriási kihívásokkal szembesül az Extrém teherautómentőkben. A sorozatban egy újzélandi csapat egy 25 tonnás betonkeverő mixerkocsit próbál meg elvontatni, mielőtt a beton az útra ömölve áthatolhatatlan akadályt hozna létre, egy másik brigádot pedig egy tengerparton talált kocsihoz riasztják, amit teljesen betemetett a homok: jön a dagály és a terepre vezényelt markoló kevésnek bizonyul az autó kiásásához… Ez csupán néhány példa azokból a „szörnyetegmelókból”, melyek az Extrém teherautómentőkre várnak – a Viasat Explore műsorán.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Extrém teherautómentők

A Viasat Explore legújabb dokureality-jében két elszánt autómentő és -szállító cég harcol a legkeményebb és legjövedelmezőbb munkák megszerzéséért. Hatalmas gépek, drága eszközök, rendkívüli rálátást igénylő mentési és helyreállítási munkálatok. A karizmatikus sofőrök és csapataik drámákkal, esetleg katasztrófákkal küzdenek meg, miközben elképesztő feladatokat oldanak meg. A tapasztalat és a problémamegoldó képesség elengedhetetlen, az idővel és a veszéllyel pedig érdemes megküzdeni, hiszen egyetlen rossz mozdulat azonnali bukáshoz vezethet.

Kapcsolódó műsorok