Blog

Meg lehet-e menteni hat nap alatt egy aranybányát?

2023. május 1-jén este 9-kor mindjárt duplaepizóddal érkezik a Viasat Explore műsorára az Ausztrál aranyásók: Aranybánya SOS című hatrészes széria, melyből kiderül, hogy modern körülmények ide vagy oda, az Aranyláz megélése még ma is óriási hazárdjátékkal jár.

A szériában ugyanis kiderül, hogy napjainkban ismét kitört az Aranyláz Ausztráliában, és a szerencsevadászok egymás sarkára lépve próbálnak új tárnákat feltárni és kiaknázni a gyors meggazdagodás reményében. Igen ám, de hiába állnak rendelkezésünkre az új évezred technológiai vívmányai, tapasztalat híján gyorsan bajba kerülhetünk. Szerencsére itt van Paul Mackie, a veterán aranyásó, aki három fős csapata élén bajba jutott bányászok segítségére siet, hogy átadják azt a sok-sok éves tudást, ami ahhoz kell, hogy a föld kincseit feltárva – nagy szerencsével –  aranyhoz juthassunk.

Úgy tűnt, hogy a szerencse Tim Bates, az élettársa, Julie és az unokaöccse, Steve mellé állt, mikor négy évvel ezelőtt feladták a karrierjüket, hogy aranyásásra adják a fejüket egy, a Bates anyjától örökölt bányában Coolgardie városában, ami legalább annyira gyorsan lett felkapott hely, mint amilyen gyorsan el is tűnt a térképről. A trió a kezdők szerencséjével először betalált, de aztán az arany hamar elapadt. Három évvel később már a megtakarításaik felélése végén járnak és sok mindent hitelből fizetnek. Napok választják el őket a csődtől, így Paulnak is csapatának mondhatni másodpercei vannak arra, hogy megmentsék a családi örökséget.

Batesék 200 000 ausztrál dollárt fektettek be a vállalkozásukba: többek között vettek néhány konténert, egy lakókocsit, víztározót, no meg a legnagyobb tételként egy 35 000-be kerülő, 13 tonnás rakodót. Jelenleg heti szinten 1-2 gramm aranyat tudnak előállítani, ami még a rezsire se elég. Ezt a mennyiséget alsó hangon meg kéne ötszörözni. A Paulék által felvázolt terv első lépésként vissza kell térni az alapokhoz, és megtalálni, hol rontották el a dolgokat – miért ott bányásznak, ahol, és hogy termelik ki, illetve dolgozzák fel a talált aranyat. Meg kell vizsgálni a használt eszközöket, azok fenntartási költségeit, mi több, a trió életkörülményeit is, melyek szintén hatással lehetnek a munkára és annak moráljára.

Optimalizálni kell a munkafolyamatokat (el kell például engedni azt, hogy minden kiforgatott földréteget kétszer is átvizsgálnak), az eszközöket megfelelően és hatékonyan kell használni és még fejben is ott kell lenni, ami különösen azért nehéz, mert Julie krónikus fáradtság szindrómában szenved 14 éves kora óta. Paul és csapata meg tudja adni a kezdeti lökést, de Timen és társain áll vagy bukik az, hogy képesek lesznek-e megérteni, követni és betartani. Mindezt mindössze hat nap alatt.

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Ausztrál aranyásók: Aranybánya SOS

Ausztráliában egy modernkori aranyláz tör ki, amelyből sokan próbálnak meggazdagodni. Néhány szerencsés valóban megszedi magát, míg a többiek hoppon maradnak. A legtöbben az aranybányászat technológiai nehézségeivel, valamint kiürült aranykészletekkel szembesülnek és kilátástalanná válik számukra a vagyonuk megmentése. De egy veterán ausztrál aranybányász, Hunter Paul Mackie és az ő „bányafelújító” brigádja a pórul járt vállalkozók segítségére siet, hogy azok elkerüljék a pénzügyi katasztrófát és valóban profitáljanak az aranylázból. Paul szárnysegédjei, a geológus Aaron Raddock és Melanie Wood, a logisztikai szakértő. A csapat hat bajbajutott aranybányát üzemeltető vállalkozó segítségére siet, hogy megmentsék őket a csődtől. Hat nap alatt kell a csapatnak véghezvinnie a technológiai javításokat, új aranylelőhelyeket kutatni fel és a munkások készségeit fejleszteni.

Kapcsolódó műsorok