Blog

A nyíltvizek legendás szörnyeinek nyomában

Cyril Chauquet, a félelmet nem ismerő kalandor édes- és sósvizek vad bestiát kutatja fel a Szörnyek nyomában című sorozatban, amelynek első évada június 18-án 20 órakor dupla epizódokkal startol el a Viasat Explore műsorán, majd július 30-tól ugyanígy szombatonként a 2. évad epizódjai várnak majd. A cápáktól hemzsegő floridai tengerparttól kezdve a brazíliai Amazonasig, Chauquet az egész világot bejárja, hogy hol megállíthatatlannak tűnő ősi alligátorokkal szembesüljön, hol gigantikus kardhalakkal birkózzon meg Az öreg halász és a tengerből ismert módszerrel – lehetőleg anélkül, hogy otthagyja a fogát. Cikkünkben bemutatunk néhányat azok közül a szörnyetegek közül, melyekkel a kalandvadász a 12 részes sorozatban szembesült.

Florida partmenti vizeiben található meg az atlanti szirti fűrészes sügér, a világ egyik legnagyobb csontos hala. Ez az apróság akár 2,5 méter hosszúra is megnőhet, a súlya pedig elérheti a 360 kilogrammot. Lapos fejében 3-5 sornyi fog található, és a száját akkorára tudja tátani, hogy áldozatait képes akár egyben is lenyelni – köztük kisebb cápákkal. A fűrészes sügér nem kifejezetten ijedős állat, volt már rá példa, hogy búvárokra rontott. Chauquet még beszél is egy olyan búvárral, akit megtámadott ez a sügér, és rájön arra, hogy úgy tud elkapni egy ilyet, ha saját magát használja csalinak – ráadásul ott, ahol csak úgy hemzsegnek a cápák!

Az Amazonasban él a világ egyik legnagyobb édesvízi hala, a piraiba. ez a harcsafélékhez tartozó magányos ragadozó. A legendák szerint akár 10 méter hosszúra és 600 kilósra is képes megnőni, habár a legnagyobb példány, amit kifogtak, „csak” 200 kilót nyomott. A piraiba a folyó fenekének közelében él és vadászik, nagyon falánk, és egyáltalán nem válogat: a kifogott példányok gyomrában találtak már majmokat, madarakat és kisebb-nagyobb testű halakat is. Szerencsére a vízből nem jön ki, hogy majmokkal kokettáljon, cserébe előszeretettel fogyasztja el a vízbe hullott tetemeket. Chauquet olyan horgászfelszereléssel megy neki a halnak, melyet az óceánokban szokott használni, és nem elég csak erre a szörnyetegre figyelnie, ugyanis az Amazonosban bármi rátámadhat anakondáktól kezdve kajmánokon át olyan pirájákig, melyek a testsúlyuk harmincszorosának megfelelő erővel képesek harapni.

Szintén az Amazonas vizeiben él az egyik legnagyobb hal, amely az őskor óta Földünkön él, ám mára a kihalás szélére sodródott. Az arapaima, vagy pirarukut nem véletlenül tartják élő kövületnek, vagy dinoszauruszhalnak: 23 millió éve gyakorlatilag változatlan formájában él, ám igen népszerű a brazil fekete piacon, mivel egy megtermett példányból akár 70 kilogrammnyi színtiszta hús is kinyerhető. Az arapaima külsejét tekintve leginkább a csukákra emlékeztet; igazi mindenevő: ugyanúgy támad csigákra, rákokra, teknősökre és halakra, mint amilyen nagy étvággyal fogyasztja el a vízbe hullott gyümölcsöket is. Fogakkal nem rendelkezik, ehelyett áldozatát egyben lenyeli, majd csontozott nyelvével a szájpadlásához szorítja, amíg össze nem töri azt. A felszín közelében él: negyedóránként ki is dugja a fejét, hogy „lélegezzen”, azaz hogy feltöltse az úszóhólyagját friss oxigénnel. Bár az arapaima a nyugodt, mocsaras vizeket szereti, amint Chauquet horogjára akad egy, azonnal megmutatja, hogy ő maga nem az a nyugodt típus, ha bajba kerül…

A barrakuda a világ majd minden óceánjában megtalálható: Chauquet Kubába utazik, hogy a híres Disznó-öbölben kapjon el egy jól kifejlett példányt. „Az emberek azért félnek a barrakudáktól, mivel egyike a legkegyetlenebb ragadozóknak” – mondja a kalandor a hosszúkás, kecsesen mozgó halról, amely hossza elérheti akár a két métert, súlya pedig az 50 kilogrammot. Szájában jókora fogak vannak, és ugyan többnyire halakkal és puhatestűekkel táplálkozik, de szeret bemerészkedni a sekély vizekbe is, ahol előfordult már, hogy a fürdőzőkre támadt. És nem elég, hogy a barrakuda egyike a tengerek legerőszakosabb gyilkosának, még szeret rajban is támadni.

Ez csupán néhány azon tengeri szörnyetegek közül, melyeket Chaquet célba vesz a Szörnyek nyomában 12 epizódja során, amelyeket látva jó eséllyel kétszer is meggondoljuk, hogy megmártózzunk-e a nyílt vizekben, melyek mélyén gigantikus és éhes bestiák rejtőzhetnek. A 2. évadban pedig az extrém kalandor Cyril Chauquet még mélyebbre és messzebbre visz minket a rejtélyes és veszélyes vízi teremtmények világába. Követjük Cyrilt, ahogy elképesztő teremtményeket fedez fel, megismeri a világ távoli tájait, ahol ezek a lények élnek, és válaszokat keres a rejtélyes kérdésekre. Vajon a barracudák tényleg megtámadják az embereket? Miért ugranak fel a Golf-öbölbeli tokhalak, és sebesítik meg a horgászokat? Lehetnek a masszív cápák és óriási kékúszójú tonhalak is védettek?

Előzetes

Műsor



Összefoglaló

Szörnyek nyomában

Csatlakozz a szélsőséges kalandokat űző Cyril Chauquet-hez, aki a víz alatti élőlények titokzatos
és veszélyes világába merészkedik; a Bahamákon az óriási tigriscápával merüléstől kezdve az Afrika
legnagyobb édesvízi haláért folyó küzdelemben az emberevő krokodilok kicselezéséig ez az
adrenalinnal teli sorozat hihetetlen kalandokra repít el bennünket. Cyril felfedezi a bolygó óceánjait, folyóit és tavait, hogy megtalálja a legnagyobb halakat, amelyeket a világ távoli zugaiban valaha látott.

Kapcsolódó műsorok